Bez kategorii

Pstrąg pieczony z ziemniakami

roasted trout fish with vegetables and lemon on a plateSkładniki:

2 świeże pstrągi (wypatroszone)
2 cytryny
1 czosnek
1 cebula
3 duże ziemniaki
warzywa: marchewki, brokuły, kalafior (może być mrożona mieszanka warzyw),
oliwa z oliwek,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:

Zacznij od nagrzania piekarnika do 280 stopni C. W tym czasie umyj i osusz pstrągi, skrop je sokiem z cytryny, natnij po bokach i natrzyj przyprawami. Do środka włóż po 2 ząbki czosnku i pokrojoną w plasterki cytrynę. Obrane marchewkę  i ziemniaki pokrój w orągłe plasterki, a brokuła i kalafior – w różyczki. Wszystkie warzywa włóż do jednej miski, skrop delikatnie oliwą z oliwek, dodaj przyprawy i wymieszaj. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj najpierw warzywa, następnie na nich ryby. Całość skrop raz jeszcze sokiem z cytryny. Piecz przez około 15-20 minut.