Bez kategorii

Burgery z quinoa

vegan quinoa eggplant spinach chickpeas BurgerSkładniki:

1 szklanka komosy ryżowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250 g cukinii
200 g szpinaku (może być mrożony)
2 jajka
1 szklanka wody
100 g sera feta
bazylia
koperek
sól
pieprz
bułka tarta
oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Quinoę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni zrumień cebulę, następnie dodaj starty na prasce czosnek i szpinak. Smaż około 5 minut i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj przestudzone kaszę i szpinak, jajka, pokruszony ser feta. Całość dopraw przyprawami i odstaw na około półtorej godziny do lodówki. Po wyjęciu uformuj z masy kotleciki, smaż na oleju lub oliwie przez około 5 minut z każdej strony, aż do zrumienienia. Podawaj z ziemniakami, ryżem i/lub z sałatką ze świeżych warzyw.